17. november 2017
Thomas Rød fra Tårnåsen skulle bare innom nærbutikken for å finne på noe å lage til middag. Han gikk ut som pantemillionær. Det skriver Østlandets Blad.
Thomas Rød (45) bor på Tårnåsen samme med kone og tre døtre på 9, 14 og 16 år. Kona og den eldste datteren er på svømme-NM i Kristiansand, og etter jobben torsdag skulle familiefaren en kjapp tur innom Kiwi på Tårnåsen senter for å handle inn til middag.
– At jeg tok med meg posen med panteflasker som sto igjen, var litt ubevisst, egentlig. Og det er egentlig døtrene mine som er flinke til å trykke på Røde Kors-knappen. Den som har minst troen på pantelotteriet i familien, er meg; det må jeg bare innrømme, sier Thomas med et smil.
Godt oppdratt som han er av sine miljøbevisste døtre trykket han nærmest på autopilot på knappen som donerer panten til Røde Kors.
– Automaten sto der og kvernet litt, før det skjedde noe. Jeg tok lappen og så at det var gevinst, og tenkte at det kanskje var ti eller tjue kroner. I stedet sto det «ta kontakt med pantelotteriet» og en sum som jeg ikke helt kunne tro, forteller Tårnåsen-mannen.
Skal gå bananas i sportsbutikken
PÅ én måte skjønte han det, på en annen måte gikk det ikke helt opp for Thomas før han kom hjem og viste lappen til datteren på 14.
– Ja men pappa, det er jo ÉN MILLION!
Siden familien ikke var samlet, ble det ikke noe familieråd om hva pantemillionen skal brukes på. Men ryktene skal ha det til at mor og eldstedatter unte seg middag på en bedre restaurant i Kristiansand den kvelden.
– Og så har vi fleipet med at vi skal gå bananas i en sportsbutikk, hele familien. De skal vi nok klare, kommer det lattermildt fra Thomas.
Viktig inntektskilde for Røde Kors
Selv om familien på fem fikk én million i premie i torsdag, blir det penger til overs i pantelotteriet. Deler av overskuddet er det Røde Kors som får nyte godt av. En av dem som lar panten gå til lotteriet, er Even Bergan. Han er korpsleder i Oppegård Røde Kors.
– Ja, det gjør jeg hver gang. Jeg har lyst til å vinne, og til å støtte opp om formålet, erklærer Even.
Oppegård Røde Kors har tre seksjoner: en for hjelpekorpset, en for omsorg, blant annet flyktningguider og besøksvenner, og en ungdomsseksjon.
Pengene fra pantelotteriet går til den daglige driften av beredskapen og integreringsarbeidet i Oppegård.
– Vi er helt avhengig av denne støtten. Hvis ikke, hadde vi ikke hatt midler til å gjøre alt det vi gjør, sier Even bestemt.
190 millioner til Røde Kors
Gaute Langdal fra Oppegård er daglig leder i Norsk pantelotteri, som er i partnerskap med Olav Thon-gruppen og Røde Kors. Han forklarer at én tredel av pengene som kommer inn, går tilbake til publikum i form av premier. Én tredel går til drift og administrasjon av pantelotteriet (inkludert en andel til butikkene som slipper dem til), og én tredel går til Røde Kors. Da første maskinene med pantelotteri ble satt ut i 2008.
– Siden da har pantelotteriet bidratt med 190 millioner til Røde Kors, hvorav halvparten av overskuddet går til lokale Røde Kors-lag, sier Langdal med en viss stolthet.
Ble pantemillionær i det stille
Butikksjef Ingrid Haugnes på Kiwi Tårnåsen var selv på jobb da Thomas Rød stakk av med storgevinsten i pantelotteriet torsdag ettermiddag.
– Det er bare en liten melodi som varsler at noen har vunnet. Så han snek seg visst stille ut. Det var ingen her som la merke til det, i alle fall.
Kilde: Østlandets Blad